About

10/11/2014

Soms vrees ik dat mensen deze about-pagina aanklikken en daar niet vinden wat ze zoeken. Ik wil dus na meer dan drie jaar eens proberen een beetje explicieter te zijn over wat de bedoeling, thematiek of idee achter deze blog is.

De kortste manier om het te zeggen is misschien de volgende. Ik wil exact datgene doen wat in een wikipedia-artikel niet mag, namelijk origineel onderzoek aanbieden. Op wikipedia mag je niet schrijven dat het nummer Hangin’ Tree van Queens of the Stone Age in de maat van 5/4 staat, tenzij je er een betrouwbare bron bij citeert, anders wordt het beschouwd als origineel onderzoek. Zie toch eens hoe netjes de voetnoten erbij staan! Als je iets zelf hebt geobserveerd of gedacht is wikipedia niet de plaats om het te schrijven. Ik wil hier juist wel de dingen schrijven die ik heb geobserveerd en gedacht, de dingen die nog niet ergens in een betrouwbare bron stonden, of waarvan ik, als ze al ergens stonden, nog niet op de hoogte was.

Ik wil dingen schrijven waarvan lezers denken: “Ha, daar zit iets in, dat had ik mij zelf ook kunnen bedenken.”

Ik wil geen dingen schrijven waarvan lezers denken: “Dat kon ik ook al van ver zien aankomen, dat je die conclusie ging trekken toen je van die uitgangspunten vertrok.”

Waarom?

Omdat dat de dingen zijn die ik zelf graag zou willen lezen. Omdat ik het zelf zo saai vind om opinies te lezen waarvan ik denk: “Amai, dat je als voorzitter van de marxistische vereniging een aantal redenen kan opsommen waarom het kapitalisme slecht is, daarvan val ik nu echt wel van mijn stoel hoor.”

Hoe?

Door zo weinig mogelijk uit te gaan van theorieën die al bestaan, en zo veel mogelijk uit te gaan van wat ik zou willen noemen het louter menselijke standpunt. Niet het standpunt van de klant, van de producent, van de academicus, van de sporter, van de fijnproever … Wel vanuit het standpunt: ik ben in de wereld, ik zie een paar dingen, ervaar een paar dingen, voel er gevoelens bij, denk er soms een beetje over na. Zoals gezegd, zelf lees ik ook het liefst mensen die gewoon vertellen: “Ik heb die en die dingen zelf gezien, ik heb die en die dingen zelf gedacht.”

——-

Toch is het ook nog steeds zo dat ik mijn gedachten hier neerschrijf met de bedoeling ze niet in mijn hoofd te laten ronddwalen. Haast altijd als ik iets geschreven heb, heb ik het gevoel dat het iets is waar ik al lang mee rondloop. Ik wacht eigenlijk voortdurend op het moment waarop ik al die dingen die ik gedacht heb eindelijk opgeschreven zal hebben, en er eindelijk eens zal kunnen toe komen om iets te schrijven dat op dat moment zelf nieuw is.

——-

Neem eens een kijkje in de categorie “goeie posts“. Daarin zitten mijn persoonlijke favorieten en het doet me altijd plezier als ik zie dat die soms nog gelezen worden.

Zie ook hier, een beetje het programma van waar ik in het algemeen naartoe wil.

15/6/2011

Achtergrond: filosofie

Inspiratie: antroposofie

Gedachten op het internet zetten heeft voornamelijk de bedoeling deze gedachten niet in mijn eigen hoofd te laten ronddwalen. De bedoeling is niet een “succesvolle blog” te bezitten.

Maar je mag er wel naar linken of er dingen uit overnemen.

Zie ook hier.

Advertenties

2 gedachtes over “About

 1. Evelien Janssens zegt:

  Sim! Aangename hernieuwde kennismaking is dit. Wat interessant / opluchtend / vreemd herkenbaar zo’n gedachten-meanders over net die thema’s & tonen die mij ook triggeren, maar die de meeste van mijn vrienden al snel vervelen… Gelukkig kan jij je gedachten stap voor stap fileren, zo snap ik de mijne beter; een snelcursusje Sim’s ;-).
  Ik neem me voor om binnenkort eens van oud naar nieuw te lezen, want nu had ik het spoor-Braeckman even gevolgd en wat tussenliggende meanders gemist.
  Alvast bedankt voor de broodnodige brein-input!
  Groeten,
  Evelien

  • simboels zegt:

   Dat is wel zowat de tofste commentaar om te krijgen op uw blog. En ik ben ook heel blij dat als als er een input was die broodnodig was, de gedachten op mijn blog daar een beetje bij in de buurt zijn gekomen. Ook blij met de hernieuwde kennismaking, is inderdaad tamelijk lang geleden dat ik nog van je gehoord heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s