Eerste post – op dit moment eveneens een test

Al is het iets louter persoonlijks, ik zeg het toch maar. Ik heb ooit dit wordpress-adres geregistreerd met de bedoeling sommige van mijn gedachten hier op te schrijven. Het ziet er echter naar uit dat ik hier voorlopig weliswaar ga schrijven wat ik denk, maar niet vanuit de motivatie die ik aanvankelijk in mijn hoofd had.

Het komt de laatste tijd voor dat ik mijn gedacht kwijt wil over dingen uit de actualiteit. Dat is een motivatie die voor mijzelf ook wat als een verrassing komt, maar ongeveer de volgende structuur heeft. Er zijn de gebeurtenissen en toestanden in de wereld; er zijn de verschillende verhalen die daarover in de media verteld worden door woordvoerders in alle soorten en maten, zeg maar de verschillende manieren om de gebeurtenissen in het door de woordvoerders gewenste licht te stellen; en er ben ik die ook mijn gedachten heb over de zaak, maar soms de verhalen van de woordvoerders verwarrend vind. Ik vind dat sommige zaken te veel in een licht gesteld worden dat vertroebelt en te weinig in een licht dat verduidelijkt. Ik bedoel dan in de media natuurlijk. Als ik niet zo een geweldige afkeer had van de manieren waarop de media “bespeeld” wordt, zou ik misschien ook wel eens proberen mijn gedachten te verwoorden op een publieke manier, misschien door een lezersbrief te sturen of zo, maar ik vrees altijd dat men mij niet anders zou kunnen zien dan weer maar eens een lawaaimaker.

Toch ben ik nu dus zodanig gemotiveerd dat ik besloten heb hier iets te schrijven. Hierom: ik geloof al bij al toch in een soort principe van burgerzin. Ik ben een burger die een idee heeft; met dat idee kunnen andere burgers volgens mij ook iets zijn omdat het de zaken in een licht stelt waarin ze verduidelijkt en niet vertroebeld worden; het zou dus goed zijn als ik het idee publiek zou maken voor de andere burgers. Voila, in de praktijk werkt het niet zo, maar ik betrap mezelf erop dat ik dit schema toch als maatstaf hanteer. Ik meet er de publieke gebeurtenissen aan af, en ook mijn eigen handelingen. Daarom heb ik besloten dat het goed is mijn mening op te schrijven op een publieke manier. Namelijk omdat ik dan het principe trouw blijf. Als ik het doe heb ik mijn gedachten-bijdrage in principe publiek gemaakt. Ik heb mijn eigen regels gerespecteerd, ookal zou niemand lezen wat ik schreef.

Dat is het hele plan: om mijn idee van burgerschap te respecteren schrijf ik wat ik denk, maar ik doe het zonder er lawaai bij te maken.

Dit naar aanleiding van gebeurtenissen in de actualiteit. Mijn oorspronkelijke motivatie om dit stukje publiek forum voor mijn gedachten te reserveren was een andere, maar die doet nu niet ter zake. Niet dat dit wel ter zake doet: juist omdat ik, publiekelijk, met iets naar buiten kom, doet alleen het iets zelf ertoe. Niet het naar buiten komen of de motivatie daarachter, dat zijn alleen mijn zaken.

——-

Toen ik het bovenstaande schreef, was het mijn plan om in snel tempo mijn gedachten neer te schrijven over de aardappeltoestand. Ondertussen ben ik er alleen nog maar toe gekomen om iets anders te schrijven, ook uit de actualiteit, maar iets dringender omdat ik het zo een beetje beloofd had.

En ook: ik heb geen idee hoe ik de tekst groter kan maken. Ik heb toen ik dit aanmaakte een tijdje zitten zoeken naar een “theme” dat mij aanstond, en ik heb nu geen zin om opnieuw te gaan zoeken. Maar ik zou de tekst wel wat groter ztten als ik vond waar ik daarvoor moest zijn. – Update: ik heb natuurlijk toch nog wat zitten zoeken naar een theme. Het huidige is tenminste leesbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s