Wat voor een ding is sociale driegeleding?

In deze post schreef ik:

Je moet Steiners ideeën over economie niet zien als een model naast andere modellen, dat is bekend. Tenminste, Steiner hamert er zelf nogal fel op dat het niet zijn bedoeling was een economisch model te ontwerpen. Dat aan de andere kant de idee van sociale driegeleding soms als model beschouwd wordt is natuurlijk even bekend. Maar als je het niet als model moet beschouwen, als wat moet je het dan wel beschouwen?
Antwoord: je kan het je voorstellen als iets waaruit zich naar believen dingen laten ontwikkelen die wel modellen zijn.

Dat is niet fout, maar het zegt nogal weinig. Daarom een nieuwe poging:

Steiners ideeën over economie en politiek, in het bijzonder zijn ideeën over driegeleding van het sociale organisme, moet je niet zien als een politiek model naast andere politieke modellen. Je kan ze zien als een theorie over realiteiten naast andere theorieën over realiteiten.

Stel dat alle toonaangevende wetenschappers zich bezighouden met de vraag welke kleding het best geschikt is voor mensen. Het ene kamp zweert bij dikke kleding, het andere ijvert voor lichte kleding, en er zijn gematigden die een tussenvorm voorstaan. Er is echter ook een wetenschapper naar wie niemand luistert, die beweert dat er in de zomer andere weersverhoudingen bestaan dan in de winter en dat de kleding daaraan aangepast zou moeten worden. De gevestigde mening verwerpt zijn ideeën Immers, hij geeft geen antwoord op de vraag welke kleding in het algemeen het best voor de mens geschikt is. Bovendien kan het in de winter ook erg warm worden en in de zomer erg koud. Of nog, mensen die zwaar werk verrichten zijn ook in de winter niet gebaat met al te warme kleding. Enzoverder.

Deze wetenschapper die tegen de stroom ingaat kan je vergelijken met Steiner, wat betreft zijn economische en politieke ideeën. Deze ideeën willen alleen een visie op de feitelijkheid zijn. Als zodanig kunnen ze botsen met gevestigde visies op de politieke of economische feitelijkheden, ten minste kunnen ze er schijnbaar mee botsen. Maar een model naast andere modellen is het idee van de sociale driegeleding niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s