Waarheid

Je kan tevreden zijn dat er eindelijk gesproken wordt over waarheid en haar werking op de samenleving …

Niet alleen de artikels over onware nieuwsberichten, niet alleen de verkiezing van post-truth tot woord van het jaar 2016, maar ook voordien al in ettelijke artikels. Een tamelijk willekeurige greep: Wat bullshitter Trump ons leert over een samenleving zonder waarheidHoe waarheid een product werdLeugenaar in het land der onwetendenMartin Sommer: Het midden is weg en in dat gat is de waarheid gevallenWie lult, maakt een echte discussie onmogelijkThe Summer of the Shill.

… en toch enorm teleurgesteld zijn in het gebrek aan begrip voor de potentieel oneindige werking die waarheid, als waarheid, op de samenleving kan hebben.

Al te vaak wordt waarheid als iets triviaals gezien, als niet meer dan overeenstemming met de geldende consensus.

Neem de reacties op Bob Dylans nobelprijs. Het heeft me wat moeite gekost om de negatieve reacties te begrijpen, maar uiteindelijk kon ik ze toch in het juiste licht stellen. Mensen waren ontstemd omdat ze de keuze van het nobelprijscomité niet anders konden begrijpen dan als een poging om de nobelprijs te populariseren door hem aan een populaire muzikant uit te reiken. Men vermeldde die aanname zelfs niet, het moest maar doorgaan voor waarheid.

Ten eerste is het helemaal niet zeker dat het comité die achterliggende bedoeling had, maar ten tweede: hoe erg is het gesteld als er blijkbaar zo weinig ontvankelijkheid is voor datgene waar hij volgens mij zijn nobelprijs voor gekregen heeft, namelijk dat hij meer dan één generatie met woorden voor de onwaarheid behoed heeft. We hebben meer dan ooit nieuwe Dylans nodig, en in het licht van al het onbegrip voor de betekenis van Dylan voor de literatuur, kan ik het alleen maar toejuichen dat er toch nog stemmen zijn die zich tenminste gedragen alsof ze een Dylan die vandaag op het toneel verscheen naar waarde zouden kunnen schatten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s