De schuld van de elite

Plots zie je overal opinies die Trumps overwinning wijten aan een elite die blind is voor (vul zelf maar in).

Het kan niet zijn dat iedereen dit nu pas door heeft. Heeft het Vlaams Blok ons helemaal niets geleerd? Onmogelijk. Maar goed, dergelijke opinies worden meestal nogal extreem gesteld.

Tegelijk zie je overal opinies over luisteren naar de Trumpstemmers. Mensen worstelen daarmee, en dat is begrijpelijk. Aan de ene kant is er het gezonde instinct dat zegt dat er vroeg of laat een eerlijke dialoog moet aangegaan worden waarin “wij Clinton-aanhangers die het zoveel beter weten”ook echt bereid zijn te luisteren en te leren en te vernemen wat we over het hoofd gezien hebben. Aan de andere kant is er de gezonde reflex om zodra dingen een bepaalde grens overschrijden ze eenduidig en kordaat terug te wijzen.

Ik weet uit vele jaren nadenken over het Vlaams Blok hoe die twee puzzelstukjes op elkaar passen. Je moet in dialoog gaan en proberen te luisteren naar de Trumpstemmers (hetzelfde natuurlijk voor de Wildersstemmers enz.) over alles wat te maken heeft met “de elite”. Je moet dus ook hun racistische uitspraken proberen te volgen in de mate dat ze betrekking hebben op “de elite”. In bijna alle andere opzichten moet je de dingen kordaat terugwijzen waarvan je denkt dat ze kordaat teruggewezen moeten worden.

Verder: je moet echt luisteren. Onthouden dat ze geen “elite” willen is niet genoeg. Wat willen ze wel? Of omgekeerd: wat heeft “de elite” hen niet gegeven?

Verder: je moet niet verwachten dat je een antwoord gaat horen, want het echte antwoord reikt veel te diep. Maar je zal er wel meer uit leren dan door verder te doen zoals vroeger.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s