Dijsselbloem

Nu op deredactie.be:

“Gokken met toekomst van je land is onverantwoord”

Op de Nederlandse televisie heeft Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone, nog eens uitgehaald naar de huidige Griekse regering. Die heeft zich erg onverantwoord gedragen, vindt hij, niet enkel tegen de andere eurolanden, maar ook tegen de eigen bevolking.

Als voorzitter van de eurogroep was Dijsselbloem de voorbije maanden en weken nauw betrokken bij het akkoord dat maandagochtend gesloten werd tussen de Europese leiders en Griekenland.

Vanavond mocht hij daarover stoom aflaten op de Nederlandse televisie en dat deed hij dan ook. Positief denkt Dijsselbloem dat er nog een lange weg te gaan is voor Griekenland, maar dat de maatregelen die nu zijn afgesproken het land er opnieuw zullen bovenop helpen.

Hij spaarde echter de kritiek op de regering-Tsipras niet en vooral niet dat die nog tijdens de onderhandelingen een referendum heeft uitgeschreven over de besparingen en de bevolking geadviseerd heeft om daar tegen te stemmen.

Dat is erg slecht gevallen bij de andere eurolanden en heeft het vertrouwen in de Griekse regering volledig onderuit gehaald, zei Dijsselbloem. Bovendien was de vraag die gesteld werd en het negatieve advies gewoon onmogelijk en was dat niet eerlijk naar de Griekse kiezer toe, vindt hij.

Dijsselbloem sprak over gokken met de toekomst van je eigen land en noemde dat gewoon oneerlijk.

——-

Beste meneer Dijsselbloem,

Afgaande  op wat er van uw televisieoptreden is doorgesijpeld naar het Belgische nieuws, moet mij toch van het hart dat ik diep met u meeleef.

Dat de Griekse regering het referendum uitschreef en daarmee het vertrouwen bij de andere landen onderuithaalde, was al erg genoeg. Dat moeten aanzien en ondertussen toch neutraal moeten blijven als voorzitter van de onderhandelingen, uw persoonlijke gevoelens niet laten meespelen, goeie grutjes!

Maar daarbij kwam dan ook nog dat u de door Griekenland gekozen koers “gewoon oneerlijk” vond. Het moet de uiterste zelfbeheersing gekost hebben om niet op basis van die overtuiging te proberen Griekenland dit gedrag betaald te zetten.

Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dat geweest moet zijn. Het klinkt alsof u in een volstrekt onmenselijke positie werd gedwongen. Ik begrijp goed dat u daarover stoom moest aflaten.

Gelukkig tenminste, dat de maatregelen die nu zijn afgesproken het land er opnieuw bovenop zullen helpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s