Poging om duidelijkheid te vinden

De poetsvrouw werkt in de firma. De firma krijgt een nieuwe directeur. De directeur maakt de firma efficiënter. De poetsvrouw moet een beetje meer poetsen in een beetje minder tijd. – De firma krijgt een nieuwe directeur. De directeur maakt de firma nog efficiënter. De poetsvrouw moet nog een beetje meer poetsen in nog een beetje minder tijd. – De firma krijgt alweer een nieuwe directeur … enzoverder

De vraag is niet: “Is er een limiet?” (Natuurlijk is er een limiet. Zoals je ook een kind van vijf jaar in drie talen kan leren lezen en schrijven, maar een kind van één jaar niet.) Ook niet: “Waar ligt de limiet?” (Om die vraag te beantwoorden volstaat waarschijnlijk een trip naar een land als Bangledesh, waar de domme vakbonden niet zoveel macht hebben.) De vraag is: “Hoe kan dit een voorbeeld zijn van gezonde economie, zoals je tegenwoordig overal hoort?”

(En het antwoord is misschien: “Dit is wel degelijk een voorbeeld van gezonde economie, maar op een bepaald moment in zijn expansie stoot de sfeer van de gezonde economie op de sfeer van het morele. Net zoals de sfeer van mijn vrijheid als individu ook op een bepaald moment stoot op de sfeer van het morele, zodanig dat ik verantwoordelijk gehouden word als ik bijvoorbeeld een auto steel.” Andere antwoorden?)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s