MBTI

Ik doe een test om mijn MBTI te achterhalen. Ik vul een kleine honderd vragen in over wat ik zou doen in bepaalde situaties. Het resultaat is dat ik weet in welke van de zestien persoonlijkheidstypes ik val. Wat betekent het dat ik in dat type val? Het betekent dat ik in bepaalde situaties typisch op een bepaalde manier zal reageren.

Nu zou je kunnen zeggen: als je het zo bekijkt is het nogal logisch dat deze test niet beschouwd wordt als de meest wetenschappelijke. Wat is immers het verschil met bepaalde moderne interpretaties van astrologie? Die beschouwen het ook als hun kerntaak om op basis van wat ze al weten over je persoonlijkheid te laten zien hoe die karaktereigenschappen te herleiden zijn tot je horoscoop.

Maar je kan het ook anders bekijken. Het gaat hier om een grensgeval dat niet meer helemaal thuishoort in het rijk van wat je met een correspondentietheorie zinvol kan verklaren, en eigenlijk alleen nog maar met een coherentietherie. De vraag kan niet meer zijn: stemt dit overeen met de waarheid? Want die vraag is van meet af aan altijd al op een triviale manier beantwoord. De vraag kan alleen nog zijn: hangt het zestiental coherent aan elkaar? Liggen de zestien types allemaal ongeveer even ver van elkaar af? Vat het het hele spectrum aan menselijke types? Is het een even harmonisch en afgerond geheel als de oude astrologie?

De enige reden om een coherentietheorie boven een correspondentietheorie te verkiezen, is dat zij ons kan wijzen op dit element van harmonie, dat in een correspondentietheorie aan het blikveld ontsnapt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s