pseudo-nuances

“Jij kent de data niet, dus jij kan er niet over meepraten.”

“Maar ik weet wel hoe ik de data zou beoordelen als ik ze zou kennen, en daar heb ik alle recht toe. Jij hebt geen carte blanche gekregen om naar believen verdraaide interpretaties van de data op te hangen, enkel omdat jij de data op jouw bureau ziet passeren en ik niet.”

Voorbeeld

(Uit: Zes redenen waarom de betogers de bal misslaan)

3. De rijken ontspringen de dans

Ook dat klopt voor een deel, maar het argument wordt opnieuw overdreven. Wie beschikt over veel geld, heeft meer en betere middelen om zich via tax consultants te organiseren. Dat is onrechtvaardig tegenover wie die kans niet heeft. Maar wie denkt dat de rijkste 1 procent niets betaalt, vergist zich. Zelfs in de VS betalen de top 1 procent belastingbetalers meer belastingen dan de laagste 90 procent samen, blijkt uit cijfers van de IRS.

De criteria die ik zou gebruiken om de belastingen die rijken en armen betalen te beoordelen, zouden niets te maken hebben met de verhouding tussen de hoeveelheid belastingen van de top x procent en die van de laagste y procent. x en y mogen om het even welke waarden hebben.

Akkoord, ik wist niet dat x 1 was en y 90, misschien verbaast het mij wel. Maar tenzij ze inhoudelijk relevant zijn, moet ik mijn beoordelingsmaatstaven toch niet veranderen omdat ik verbaasd ben over bepaalde gegevens. Als jij wel vindt dat je je moet laten leiden door je verbazing, ga ik beginnen denken dat jij degene bent die ondeskundig oordeelt.

De valstrik waarvoor men moet opletten is in veel gevallen dat men zich geappelleerd voelt om de data op te zoeken en te weerleggen met andere, correctere data. Moet men geen dialoog zoeken? Ja, men moet een inhoudelijke dialoog zoeken. Nee, dat bereikt men niet door in te gaan op een schijndialoog over bijzaken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s