geen werk

Geen werk hebbende voel ik me weleens afgekeurd in de ogen van het imaginaire panel van normale burgers. Ik hoor er nu bij, bij de mensen die een uitkering krijgen en aan wie het toekomt om te staven dat ze genoeg doen om die te verdienen. Ik voel me afgekeurd omdat ik het imaginaire verwijt hoor dat zij in mijn plaats er al lang voor gezorgd zouden hebben dat ze nieuw werk gevonden hadden.

Maar is dat in feite zo? Ik heb niet hun opvoeding gekregen, ik ben niet in hun maatschappij opgegroeid met de voordelen en nadelen daarvan. Als dat wel zo zou zijn, zou ik wellicht inderdaad al lang werk gevonden hebben. Maar ik heb niet die automatismen eringeramd gekregen die zorgen dat men nooit tot het schaamtelijke statuut van werkloze mag vervallen. Ik ben niet opgegroeid met het idee dat alle andere waarden terug te voeren vallen op geld of misschien op godsdienst. Zij hadden die luxe, een luxe in die zin dat het hun in veel gevallen de psychologische vaart gaf om een carrière te hebben en dus in de positie te zijn om mijn leven afkeurend te beoordelen.

En voor hun geldt in feite ook hetzelfde. Ook zij voelden zich misschien afgekeurd door de generatie voor hen, die nog meer psychologische tools had meegekregen van hun ouders en het daardoor makkelijker had in de opzichten die voor hun belangrijker waren.

En ook ik zal misschien ooit niet meer kunnen onderscheiden tussen wat gemakkelijk gaat omdat je de voorwaarden ervan overgeërfd hebt en wat ik in zijn makkelijkheid vanzelfsprekend acht, ookal is het dat niet als je het van nul moet ontwikkelen.

——-

Die gedachte heb ik een tijd geleden al opgeschreven. Toen zag ik niet waarom het juist een heel goede gedachte is om op een blog te posten. Het is een goede gedachte om op een blog te posten omdat het lijkt alsof het een gedachte is die triviaal is, een gedachte die iedereen al wel eens gedacht heeft.

Soms moet je ook eens langer blijven stilstaan bij een gedachte die je al lang en al vaak gehad hebt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s