filosoferen

Het beeld van wat een hedendaags filosoof, maatschappijcriticus of opiniemaker zou moeten zijn is op een vreemde manier verkeerd. Men stelt zich voor dat hij een bepaald principe zogezegd “gezien” zou moeten hebben, dat hij dan overal op toepast. Een beetje volgens de regel die men, op een ander gebied, zo graag formuleert: “alle filosofen zeggen eigenlijk hun hele leven lang hetzelfde.”

Als gevolg hiervan kan men zich ook moeilijk voorstellen dat een filosoof over allerlei onderwerpen nieuwe, originele dingen zegt, die niet tot op een algemeen principe terug te voeren zijn.

Nochtans is het zo gemakkelijk om over de dingen te spreken zoals die naar hun ware aard zijn en niet naar de aard van dat ene principe dat je zogezegd “gezien” hebt. Je moet alleen kijken en beschrijven wat je ziet! De mensen denken dat je dan geen nieuwe dingen ziet, maar dat ligt aan de manier van kijken. Het punt is dat eenieder die met de juiste blik kijkt niet alleen de dingen, maar ook hun hoedanigheden en de regels waaraan ze gehoorzamen, en ook hun verband in het grotere geheel van de natuur of de maatschappij kan zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s