Een kritische geest hebben en toch voor de N-VA stemmen

De menselijke kant van het succes van de N-VA blijft me fascineren. Een vraag die ik me vaak gesteld heb is: hoe komt het toch, dat juist veel van die mensen die me in mijn jeugd hebben geleerd om kritisch te denken in de laatste jaren aanhangers van de N-VA zijn geworden, een partij die veel van waar zij mij voor hebben gewaarschuwd lijkt te belichamen?

Hier het zoveelste idee in een lange rij van pogingen om op deze vraag een antwoord te vinden.

Misschien zijn het mensen die niet slechts op één manier, maar op twee manieren hun denken ten dienst stellen van het leven als individu in een moderne wereld. De ene manier is het kritische denken, dat ze mij op een zo indringende manier hebben weten over te brengen toen ik jonger was. Je moet als individu in de hedendaagse maatschappij kritisch zijn tegen alles wat je bestormt. De tweede manier is het waakzaam zijn voor gelegenheden. Je moet als individu in de hedendaagse maatschappij in staat zijn om kansen te grijpen waar die zich voordoen. Het is een harde wereld, maar een gescherpt verstand kan ook met een moeilijke hand een paar slagen binnenhalen.

Misschien is de N-VA er wel in geslaagd om de indruk te wekken: er is nu een kans, met de nadruk op kans, om te stemmen op een partij die misschien iets gaat veranderen! Het is geen ideale stem, en op heel veel punten is de N-VA-beweging nog work in progress, maar zo is het met alle kansen die zich in het leven aanbieden. Altijd zijn er nadelen aan verbonden, die moeten afgewogen worden alvorens je besluit dat ze al dan niet opwegen tegen het verwachte resultaat. Bovendien, je mag het een initiatiefnemer niet kwalijk nemen dat hij dingen uitprobeert, die dan als neveneffect een paar nadelen opleveren. Dan had je zelf maar het initiatief moeten nemen.

De indruk die de N-VA misschien wel heeft kunnen wekken: het voorhanden zijn van onze partij is een gelegenheid die men moet aangrijpen, en in de mate dat het een gelegenheid is, legt dat simpele feit (c.q. die simpele perceptie) veel meer gewicht in de schaal, dan de gewone overwegingen, die bij “normale verkiezingen” van tel zijn.

Het is het tweeede element, niet het eerste van de kritische geest, dat in dit verklaringsmodel zou leiden tot de keuze voor de N-VA.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s