De tweede persoon enkelvoud tegen kinderen. Uitzonderingen

Mijn gids voor beginners was gericht aan het brede publiek, maar toch ook weer alleen aan die personen binnen het publiek die aan twee voorwaarden beantwoordden:

  • ze spreken in hun dagelijks leven met gij en ge
  • ze zijn niet in een of andere speciale situatie, die hen dwingt om tegen kinderen met jij en je te spreken.

Voor degenen die niet aan deze twee voorwaarden beantwoorden gelden er natuurlijk speciale regels.

Degenen die in hun dagelijks leven al met jij en je spreken tegen iedereen, doen er het best aan mijn stappenplan uit het vorige artikel niet te volgen. Het euvel dat ermee op het oog had was immers in de eerste plaats het zo onnatuurlijk klinken van de jij-vorm, waar die uitsluitend tegen kinderen wordt gebruikt. Als jij en je voor jou natuurlijk is, blijf er dan bij.

Een moeilijkere kwestie is wat je kan doen als je beroepshalve gedwongen bent om jij en je te zeggen tegen kinderen. Stel bijvoorbeeld dat je een meester of juf bent in de lagere school. Dan moet je natuurlijk verzorgd en mooi praten tegen de kinderen. Maar de maatschappij schijnt te vinden dat onder verzorgd praten ook het gebruik van jij en je valt. Is er een uitweg uit deze situatie?

Ik vrees dat de enige uitweg een nogal onaantrekkelijke is. Er zit waarschijnlijk niets anders op dan in het dagelijkse leven ook met jij en je te beginnen praten, ongeveer zoals je dat in schrijftaal zou doen. Dus niet enkel tegen kinderen, maar tegen iedereen. Ook hier kan men eenvoudige stappen volgen.

Stap 1

Men neemt zich voor met jij en je te spreken.

Stap 2

Men probeert het uit te voeren. Alertheid zal hier niet zo zeer nodig zijn, want men ziet het gevreesde moment al van ver aankomen. Maar dan moed gevat en beslist de jij-vorm in je gesprekspartners gezicht gezwierd!

Stap 3

Hier zal men wat langer moeten oefenen, en daarbij zal het probleem vooral zijn gemotiveerd te blijven. Maar men moet zich een dienaar van de gemeenschap proberen te voelen. Als de gemeenschap het verkiest dat op school met jij en je gesproken wordt, dan zit er voor degene die niet tegennatuurlijk wil spreken nu eenmaal niets anders op dan het jij en je tot iets natuurlijks te maken. Andere methodes (ik denk daarbij vooral aan het ketnetdieet) zijn minder aan te raden. Men kan ook een ander beroep kiezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s