De tweede persoon enkelvoud tegen kinderen. Een gids voor beginners

Er zijn veel zeldzame en unieke dingen in Vlaanderen, maar een van de eigenaardigste dingen is hoe we in ons spreken een speciale vorm van de tweede persoon enkelvoud hebben ontwikkeld die we alleen gebruiken wanneer we ons tot kinderen richten. Sinds een paar jaar zeggen we dan alleen nog maar jij en je. Het is geen beleefdheidsvorm. Op zijn hoogst zou het een beleefdheid kunnen zijn niet jegens het kind zelf, maar jegens een veronderstelde wereld waarin het kind thuis is en waarin alle helden, heldinnen en andere figuren met jij en je spreken.

Nu is er toch een eenvoudige remedie tegen deze vreemde beneveling. Ik heb ze zelf met succes toegepast en wil ze hier graag bij een breder publiek bekendheid verschaffen.

Stap 1

Je neemt je voor om de volgende keer dat je tegen een kind spreekt gij en ge te gebruiken. Je vermijdt te denken in termen van principes, Nederlanders of political correctness. Het is een heel gewone, onbombastische kwestie, en helemaal niet de schuld van de Nederlanders.

Stap 2

De volgende keer dat je tegen een kind spreekt, gebruik je de gij-vorm. Dit is het moeilijke deel en een hoge graad van alertheid is vereist. Je zal merken dat je toch de neiging hebt om jij te zeggen. Wie weet vinden de ouders het erg dat je gij zegt, denk je. Of je begint te twijfelen tussen gij en ge, die plots beide onnatuurlijk beginnen klinken in je hoofd. Nee, de ouders spreken alleen maar met jij omdat iedereen dat doet, en je gebruikt simpelweg gij waar je jij zou zeggen en ge waar je je zou zeggen.

Dus niet: “ga je al met de fiets naar school?”, maar kordaat “gaat ge al met de fiets naar school?”

Stap 3

Voila! Nadat je dit enkele malen zo gedaan hebt, merk je dat het de gewoonste zaak van de wereld wordt.

Advertenties

Een gedachte over “De tweede persoon enkelvoud tegen kinderen. Een gids voor beginners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s