Slechte wetenschap

Bij de kapper las ik een artikel over vreemdgaan. Het zou kunnen dat het in feeling was. Aan het woord was een wetenschappelijke autoriteit. Interessant vond ik dat hij op een bepaald moment iets zei als:

Als wetenschapper moet ik zeggen dat vreemdgaan niet bestaat. Van nature is de mens immers niet monogaam. Als dat wel zo zou zijn, zouden we geen woord hebben voor monogaam. Als ik bijvoorbeeld socioloog was, dan zou ik natuurlijk anders spreken.

Ik vind het een interessante uitspraak omdat ze zo geloofwaardig klinkt. Nochtans roept de stelling veel meer vragen op dan ze beantwoordt.

De eerste vraag is natuurlijk: hoe zou de biologie ooit kunnen vaststellen dat de mens niet monogaam is? Het is toch niet onredelijk om daar meer uitleg bij te verwachten. Mijn intuïtie is dat de wetenschap daar helemaal geen oordeel over kan vellen. Even gemotiveerd of ongemotiveerd zou de omgekeerde uitspraak klinken, dat de mens van nature wel monogaam is.

Maar de wetenschapper geeft wel meer uitleg. Sterker, hij geeft zelfs een argument. Maar het argument ligt in het gebied van logica of taalfilosofie, ligt in elk geval volledig buiten het gebied van de biologie. En dat terwijl hij geïnterviewd wordt omdat hij een wetenschappelijke specialist is, en expliciet verklaart dat hij spreekt als wetenschapper.

En dan is er nog de merkwaardige overgang van het biologische niveau, waarop we zogezegd niet monogaam zouden zijn, naar het niveau van menselijke relaties, waar het woord vreemdgaan tot nader order bestaat en wel degelijk een betekenis heeft. Volgens de wetenschapper zijn het bestaan en de betekenis onterecht, omdat er op het biologische niveau geen monogamie is. Dan bestaat er dus ook geen taal, geen beschaving … Of welk ander besluit moet men daaruit trekken?

Als het wetenschappelijk zou bewezen worden dat de mens van nature mono- of polygaam is, zou dat belangrijk nieuws zijn. Daarentegen zou het een belediging zijn aan de ernst van de gedachte van de evolutietheorie, als het alleen de nonsens is die het bij nadere beschouwing lijkt te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s